Visma

ValueFrame osatuloutus

Osatuloutus pähkinänkuoressa

Joskus projektit ovat pitkiä, mutta asiakasta päästään laskuttamaan vasta projektin päätyttyä, tai esimerkiksi puolen vuoden välein. ValueFramen uusi osatuloutus on ratkaisu pitkäkestoisten projektien tulojen tasaamiseen kirjanpitoon.

Mikä osatuloutus?

Kirjanpidossa tulot kirjataan lähtökohtaisesti tuotoksi sille aikajaksolle, jonka aikana suorite on luovutettu asiakkaalle. Pitkäkestoisten ja rahalliselta arvoltaan laajojen projektien kohdalla tämä periaate voi kuitenkin vaikeuttaa talouden seurantaa ja tilinpäätösten vertailukelpoisuutta.

Osatuloutuksen tarkoitus on tasata yrityksen tulosta kirjanpitoon silloin, kun projektit ovat kiinteähintaisia ja laskutus ei tapahdu kuukausittain. Osatuloutuksessa projektin summa tuloutetaan kuukausittain yrityksen kirjanpitoon valmiusasteen perusteella. Näin meneteltäessä yrityksesi liikevaihto ja tulos kertyvät eri tilikausina tasaisemmin kuin suoritteiden (eli asiakkaille luovutettujen valmiiden projektin osien) luovutuksiin perustuvaa tuottojen jaksottamista sovellettaessa.

Osatulouttaminen ValueFramessa

ValueFramessa osatuloutukselle on rakennettu helppokäyttöinen syöttönäkymä, jossa tietojen syöttö, muokkaus ja kuittaus tehdään osaprojektitasolla. Osatuloutuksen toiminnallisuudet voidaan määritellä roolikohtaisiksi, jolloin esimerkiksi projektipäälliköt ja taloushallinnon henkilöt pääsevät toteuttamaan osatuloutuksen osalta omaa työtään vastaavia tehtäviä. Näkymä on myös muokattavissa käyttäjäkohtaisilla asetuksilla.

Koska osatuloutus lasketaan kirjanpitoon projektin valmiusasteen perusteella, voidaan ValueFramessa määrittää valmiusasteen laskentamenetelmiksi Kirjanpitolautakunnan ohjeessakin esitetyt kaksi eri vaihtoehtoa:

A. Hankkeen toteutuneiden menojen suhde hankkeen arvioituihin kokonaismenoihin.

B. Hankkeeseen käytetyn tuotannontekijämäärän suhde hankkeen valmistumiseksi tarpeelliseen koko tuotannontekijämäärään, eli hankkeeseen käytetty tuntimäärä suhteessa arvioituun kokonaistuntimäärään.

Valinnan jälkeen osatuloutusta tehdään osaprojektitasolla kuukausittain valitun laskentamenetelmän mukaisesti.

Prosessi käytännössä

Prosessi on käytännössä hyvin yksinkertainen. Pitäkestoisten projektien osaprojektit voidaan määritellä osatuloutettaviksi joko osaprojektia luodessa tai myöhemmin jo alkaneessa osaprojektissa. Osatuloutusnäkymässä projektipäälliköt voivat hakea omia projektejansa, tarkistaa ja tarvittaessa muokata osaprojektien tietoja, sekä kuitata osaprojektien osatuloutuksen valmiiksi.

Projektipäällikön kuittauksen jälkeen osaprojekti siirtyy taloushallinnon henkilölle, joka vuorostaan tarkistaa ja tarvittaessa muokkaa tietoja, sekä siirtää ne lopuksi kirjanpitoon. Tietojen hakeminen, muokkaus ja kuittaus toimii samalla logiikalla, kuin ValueFramessa muutenkin.

Tarkat käyttöohjeet osatuloutukseen löydät ValueFramen tukisivulta

Osatuloutuksen aktivointi

Osatuloutus aktivoidaan ValueFramen toimesta. Aktivoinnin yhteydessä valitsemme kanssasi teille sopivan valmiusasteen laskentatavan (malli A tai malli B) ja teemme muita osatuloutuksen edellyttämiä asetuksia ennen käytön aloittamista.

Kiinnostuitko osatuloutuksesta, tai haluaisitko tarkistaa soveltuisiko se teidän tarpeisiinne? Jätä asiantuntijoillemme yhteydenottopyyntö, vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi!

Kysy lisää

Lisätietoa osatuloutuksesta ja ominaisuuden käyttöohjeet löydät ValueFramen tukisivuilta

Hinnoittelu

Osatuloutusominaisuuden hinta muodostuu käyttöönottomaksusta ja kuukausihinnasta. Käyttöönottomaksu veloitetaan asiakaskohtaisten asetusten määrittelyyn kuluvasta puolen päivän työstä.

Käyttöönottomaksu: 300€
Kuukausiveloitus: 115€ / kk

Projektinhallinta

Haluatko kysyä lisää osatuloutuksesta?

Jätä yhteydenottopyyntösi alla olevalla lomakkeella.
Asiantuntijamme auttavat löytämään juuri teille parhaan ratkaisun.

[contact-form-7 id="4615" title="Myynnillinen yhteydenottopyyntö"]