Perjantai - pelastus vai havahdus?

Tänään aamulla, kun saavuin työpaikalleni, tapahtui havahduttava kohtaaminen hississä. Huomasin alakerrassa miehen vievän kahvikupin pois kahvilan pisteeseen ja päättelin, että hän oli varmaan palaamassa töihinsä. Pidin hissiä sen aikaa, että hän ehti kyytiin.

Tästä eleestä voimaantuneena mies aloitti keskustelun: ”Perjantai.” Totesin siihen: ”Kylläpä viikko menikin taas nopeasti!” Ja sain vastaukseksi: ”Niin. Onneksi tästäkin viikosta taas selvittiin.”
Mies jäi toisessa kerroksessa pois ja minä jatkoin matkaani vihreämmille työniityille. Hississä heräsin miettimään, miksi toiselle perjantai on pelastus ja toinen havahtuu siihen, että viikko on taas hujahtanut. Se johtunee työn imusta ja siitä, millainen fiilis on tulla työpaikalle.

Jos työ on pelkkä pakollinen paha, tuntuu perjantai varmasti pelastukselta. Sinulla on taas kaksi päivää aikaa tehdä omia, kivoja juttuja ja toteuttaa itseäsi. Mutta jos työ tarjoaa kivoja juttuja ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään, on arki kovin erilaista.

Työn imua

Itselläni on ilo ja etuoikeus olla työpaikassa, mihin on joka aamu mukava tulla. Mahdollinen musta pilvi häviää pään päältä viimeistään siinä vaiheessa, kun astun työpaikan ovesta sisään ja näen iloiset työkaverit. Tämä on fakta, johon olen havahtunut päivittäin jo yli kahden vuoden ajan.

Jos työ tarjoaa kivoja juttuja ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään, on arki kovin erilaista.

Minulle työn imu syntyy siitä, että saan tehdä mielekkäitä asioita, minulla on valtaa päättää työtä koskevista asioista, pääsen kehittymään ja antamaan aidosti panokseni työpaikan hyväksi. Lisäksi on tärkeää, että työkalut ovat kunnossa, jotta aikaa ei mene turhaan selvittämiseen ja kikkailuun. Olen minäkin joskus käyttänyt leijonanosan työpäivästäni erilaisten viritelmien ja häkkyröiden kasaamiseen, jotta saan tarvittavat tiedot ja raportit. Nyt kun sitä ei enää tarvitse tehdä, on avautunut täysin uudenlainen työelämä. Valoisampi, itseni näköinen.

Muutosagentteja tarvitaan!

Mitä meistä jokainen voi tehdä, että ainakin se oma työpäivä, mutta toivottavasti myös työkavereiden työpäivä olisi parempi? Voimmeko keittää kahvia valmiiksi, toivottaa hyvää huomenta, kysyä työkaverilta mielipidettä ja kiittää häntä hyvästä panoksesta?

Voimmeko omalta osaltamme toimia muutosvoimana, joka vaatii parempaa työelämää, toimivia ratkaisuja ja keinoja, joilla saan käyttää aikaa enemmän tuottavaan ja mielekkääseen työhön? Aina voi ponnistaa korkeammalle, aloitetaan se jo tänään.

Lennokasta loppuviikkoa!

Haluatko enemmän aikaa tärkeälle työlle? Kokeile jos Severa auttaisi sinua!


Tiina Holm on Visma Solutionsin markkinointijohtaja. Tiina uskoo vuorovaikutteiseen viestintään, jämäkkään projektinhallintaan sekä tuottavuuteen, mikä syntyy tehokkaista työtavoista ja intohimosta työhön.