Oletko koskaan pohtinut millainen projektipäällikkö olet? Hyppäätkö mukaan kaikkeen jännittävään käytännön toimintaan vai pidätkö mieluummin langat käsissäsi ja motivoit muita parhaaseen suoritukseen? Oman projektipäällikköpersoonan tunnistaminen on arvokasta projektin kannalta, mutta myös mielenkiintoista pohdintaa omasta itsestä.

Projektityön monet persoonat

Työskentelytavat ovat muuttuneet. Monissa asiantuntijayrityksissä on siirrytty pois rutiinitöiden suorittamisesta ja työtä tehdään entistä useammin projektilähtöisesti. Siksi projektipäällikkönä toimiminen ei edellytä esimiesasemaa työpaikalla, vaan lähes jokainen tiimipomosta harjoittelijaan voi tituleerata itseään projektipäälliköksi.

Mielenkiintoista kuitenkin on se, että samasta projektista tulisi hyvin erinäköinen eri projektipäällikön käsissä. Persoonasi näkyy vahvasti siinä, miten viet projektia eteenpäin. Oletko esimerkiksi luovuutta pursuava ideanikkari, analyyttinen ja tuloksista inspiroituva datavelho tai muita avustava altruisti, joka syttyy nähdessään työkavereiden onnistuvan.

Erilaisia persoonia tarvitaan. Erilaiset projektipäälliköt rakentavat ympärilleen uniikkia yhteistyötä sekä luovat kehitystä ja kasvua eri teitä pitkin. Tämä pitää organisaation uudistumiskykyisenä. Näin ollen myös organisaatiossa pitää olla valmiudet antaa erilaisille persoonille tilaa toimia projektipäällikkönä.

Tunnista, reflektoi, opi

Projektipäällikön roolissa kannattaa muistaa reflektoida aika ajoin omaa toimintaansa. On arvokasta hahmottaa, miten omat toimintatavat osuvat projektiin – viekö oma tekeminen projektia eteenpäin, vai onko syntynyt jotain pullonkauloja? Reflektointia auttaa oman projektipäällikköpersoonan tunnistaminen. Silloin voi hahmottaa omat vahvuudet ja heikkoudet ja projektin eteenpäin viemiseen ja tiimin innostamiseen saa uudenlaisen otteen.

Kannattaa esimerkiksi pohtia, mitä vetäjän rooli sinulle tarkoittaa. Mistä oma draivisi kumpuaa? Miten käyttäydyt, kun epäonnistut tai stressaat ja miten suhtaudut aikatauluihin? Miten toimit sosiaalisissa tilanteissa, delegoit tehtäviä ja viestit asioista?

On hyvä myös miettiä, millainen projekti on lähtökohtaisesti itselle luonteva. Jokin projekti saattaa tarvita innovatiivista suunnannäyttäjää, kun taas toisenlainen projekti etenisi parhaiten käytännöllisen vetäjän ollessa puikoissa. Oletko itse vetäjän roolissa innovatiivinen vai olisiko parempi ottaa projektiin mukaan ideanikkari?

Tai entä jos käytännön tekijänä kokeilisit hypätä oman mukavuusalueen ulkopuolelle innovaattorin rooliin? Projektipäällikön ei tarvitse pysyä nahoissaan, vaan intiaaninimen voi luoda aina uudelleen.

Testaa leikkimielisellä testillä, millainen projektipäällikkö sinä olet? Vastaamalla 10 kysymykseen saat tietää oman projektipäällikköpersoonasi. Jaa tulos somessa #projektipaallikko.


Visma Solutions on Suomen johtava pilvipalveluiden toimittaja. Ratkaisujamme käyttää Suomessa jo yli 175 000 yritystä. Missiomme on auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä.

[contact-form-7 id="4615" title="Myynnillinen yhteydenottopyyntö"]