Puutarhanhoidolla ja liiketoiminnalla on enemmän yhteistä kuin uskotkaan

Kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa. Mutta mitä tekemistä sillä on liiketoiminnan kanssa?

Tällä hetkellä vietän suurimman osan vapaa-ajastani ulkona sormet mullassa kasvien keskellä. Haluan jakaa muutaman huomion puutarhanhoidosta. Kun oikein puutarhafilosofoi, löytää monta liittymäpintaa myös liiketoimintaan.

Kitke rikkaruohot ahkerasti pois

Puutarhaan pesiytyy aina rikkaruohoja. Niitä lentää naapurin puolelta, tulee mullan mukana ja luikertaa juuriversojen avulla pitkällekin. Olennaista on, että ei anna niille valtaa, vaan aloittaa kitkemisen jo keväällä. Kun kitket rikkaruohot muutaman kerran systemaattisesti heti alkuunsa, on kesällä paljon helpompaa. Jos kitkeminen unohtuu, homma ryöstäytyy täysin käsistä: vuohenputki valtaa yrttipenkin ja voikukat levittäytyvät pihamaalle.

Myös liiketoiminnassa pitää aika ajoin tarkastella yrityksen toimintaa, prosesseja ja kanavia sekä kitkeä rikkakasvit rohkeasti ja sitkeästi pois. Poistettava voi olla vanha toimintamalli, joka aiheuttaa enemmän haittaa kuin tulosta. Se voi myös olla asenne tai vanha ajattelumalli, joka häiritsee uudistumista. Nyppäise vain rohkeasti pois!

Uskalla luopua niistä, jotka eivät menesty ympäristössäsi

Huomaan ihastelevani puutarhakaupassa erilaisia perennoja, puskia ja hyötykasveja kunnes muistan: Minulla ei ole tälle nyt paikkaa pihalla. Joko tila on loppunut kesken tai kyseiselle kasville ei löydy suotuisaa kasvupaikkaa. Tällä hetkellä haluaisin kovasti pensasmustikkaa, mutta totuus on, ettei tontilta löydy sille sopivaa paikkaa. Parempi olla ilman, sillä auringossa viihtyvä kasvi ei vain kuki varjossa.

Parhaimmatkin ideat voivat jäädä kitukasvuisiksi, jos niille ei ole sopivaa kasvualustaa tai -paikkaa.

Parhaimmatkin ideat voivat jäädä kitukasvuisiksi, jos niille ei ole sopivaa kasvualustaa tai -paikkaa. Joku bisnesidea voi tuntua aivan mielettömältä innovaatiolta, mutta se ei välttämättä sovi yrityksen bisnesmalliin tai toimintatapoihin. Silloin on vaihtoehtona luopua siitä, ulkoistaa se tai jos idea on aivan mieletön – muokata toimintaa niin, että kasvuedellytykset ovat olemassa. Sama pätee työntekijöihin. Samat ympäristöt eivät sovi kaikille ja persoona voisi päästä loistamaan toisissa työtehtävissä tai eri tiimissä.

Ei se katselemalla parane, täytyy tehdä töitä – ja paljon

Se kuka väitti, että puutarhanhoito on rentouttavaa puuhastelua, on väärässä. Jos haluat saada kukoistavan puutarhan ja paljon satoa, sinun täytyy tehdä töitä – paljon ja jatkuvasti. On kitkemistä, istuttamista, haraamista, kastelua, lannoittamista, kivitöitä. Ja juuri kun ajattelet olevasi voiton puolella, iskevät kirvat, kotilot tai kaaliperhoset ja täytyy aloittaa uusi taistelu.

Voittoja ei tule ilmaiseksi eikä hoitamaton taimi tuota hedelmää. Menestyminen vaatii toistoa, erehtymistä, oppimista ja raakaa työtä. Pätee niin moneen asiaan. Yritys ei pääse kukoistamaan ilman jatkuvaa huolenpitoa niin asiakkaista kuin työntekijöistäkin. Pitää opettaa, kannustaa, tukea ja olla läsnä, jotta taimista kehittyy upeimmat kasvit!

Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella

Naapurin kukoistavaa pihaa on turha kadehtia. Et tiedä, kuinka monta tuntia hän on käyttänyt sen puunaamiseen ja kuinka paljon tuskanhikeä on pitänyt vuodattaa. Ei se ruoho ole vihreämpää aidan toisella puolella – erilaista vain. Vinkkejä voi ja kannattaa aina kysyä. Miksi toisella joku kasvi menestyy paremmin? Saisinko vähän oppia ja vinkkejä? Ehkä pienen pistokkaan?

Vertaistuki ja verkosto ovat korvaamattomia! Muilta saamme näkemystä kehittää ja kehittyä. Muista toistaa mantraa ja elää sen mukaan: Sharing is caring. Toistemme avulla saamme ympäristön ja sen potentiaalin parhaaseen loistoon.

Nauti tuloksista

Kun olet raatanut tuntikausia, välillä turhautunut, kokenut ylämäkiä ja alamäkiä, niin tulee vielä palkinnon aika. Kun on aika korjata satoa, muista nauttia. Olet sen ansainnut!

Mitä vielä odotat? Nyt kylvämään uusien ideoiden siemeniä – koskaan ei ole liian myöhäistä!


Tiina Holm on Visma Solutionsin markkinointijohtaja. Tiina uskoo vuorovaikutteiseen viestintään, jämäkkään projektinhallintaan sekä tuottavuuteen, mikä syntyy tehokkaista työtavoista ja intohimosta työhön.